Bra sysselsättning under jaktpasset

För jägaren är jaktsäsongen den roligaste tiden på året. Man kan jaga småvilt som harar, rådjur och skogsfågel, liksom högvilt som innefattar bland annat björn, kronhjort och älg. Hur jakten bedrivs är olika, man kan smyga på sitt byte, man kan driva viltet mot en väntande skytt med hundar och människor och passjakt är vanligt förekommande för just älgjakten. 

Att sitta på pass innebär att man sitter på en plats där vilt vanligen brukar passera. Man kan sitta i ett jakttorn eller på marken. I huvudsak sitter man tyst och spejar efter att djuret ska passera på lämpligt skottavstånd. Eftersom det kan bli många timmars stillasittande är det bra att klä sig varmt även på dagar då solen skiner. Det är alltid lättare att klä av sig kläder än att behöva sitta och frysa. Att göra upp en eld är inte direkt lämpligt, då detta kan jaga iväg djuren.

En dag på passet kan bli riktigt långsam, speciellt om det dröjjer innan djuren passerar. För att fördriva tiden kan man varva passandet med att studera växtlivet och små kryp. Har du med dig en kamera kan jakten erbjuda dig fototillfällen och varför inte passa på att föreviga passet liksom omgivningarna.

De flesta bär idag med sig mobiltelefonen, som man kan använda till att just fotografera eller varför inte spela något spel. 

Den vane jägaren brukar ta med sig fika som han kan äta under dagen. Jakten börjar vanligtvis tidigt på morgonen och fortsätter en stund in på eftermiddagen och ibland längre, beroende på om något djur blivit fällt. En termos med något varmt att dricka, en korvring som går att skiva från och några smörgåsar är en bra matsäck.