Inför älgjakten

Vi har så länge vi vet jagat älg i Sverige både för dess päls, men kanske framför allt för dess kött. Historien visar att vi jagat älg länge, något som vi har lärt oss genom att se på de hällristningar som finns runtom i landet. De djur som hade horn var mer attraktiva av olika skäl. Man kan fortfarande se spår av det idag då dagens älgjägare stoppar en grankvist i hattbrättet när de skjutit en älg och på så sätt uppnått högre status.

Älgjakten är något som berör många i Sverige, även om den inte är lika stor idag som tidigare. Än idag kan man faktiskt se någon enstaka skylt på någon affär där det står “stängt p g av älgjakt”, men var betydligt vanligare förr. Det händer oftast i glesbygden.

Älgjakten kan man påstå pågå under hela året, under sommaren samlas laget kanske för att bygga nya pass, röjer undan runt passen, lägger till ved till passen så det finns inför jaktsäsongen. Älgjägaren ska ha gjort skjutprovet och geväret ska vara inställt och klart. Tillbehör ska inhandlas eller bara ses över.

Det är bra om man packar sin ryggsäck i förväg så att man inte missar något. Både jaktkort och vapenlicens kan vara bra att bära med sig, stoppa det gärna i en plastficka eller plastpåse. Slutstycket bör vara skiljt från geväret och ammunition ska vara med. Regnkläder av god kvalitet, en sydväst är bra att ha så det inte regnar in i nacken. En eller två knivar, kanske en jaktkniv som du använder om du fällt en älg och en kniv för korven eller mackan. Toapapper, gärna i en plastpåse kan vara en riktig lyxprodukt ute i skogen. Då veden redan förhoppningsvis finns på plats kan det vara en god ide att ha med sig tändstickor.

En väl fungerande jaktradio som du provat innan så att du vet att batterierna fungerar, en hörsnäcka kan vara bra att ha i ena örat.