Tips inför första jakten

Som nybörjare är det ju alltid bäst att följa med någon erfaren som kan berätta hur allt fungerar och går till, vad man får och inte får göra, och bara allmänt guida en genom upplevelsen. Men det skadar inte att läsa på sig lite först så man kommer in med en bättre uppfattning om vad man tänkt göra.

När man talar om att jaga så tänker nog de flesta på att jaga med något typ av vapen. För att få göra detta finns en hel del regler och bestämmelser. Till att börja med måste man ju ha tagit jägarexamen och ha en vapenlicens, men man ska även ha ett statligt jaktkort och jakträtt. Jagar man utan vapen, som till exempel med fällor, krävs dock ingen jägarexamen.

Utrustningen man behöver beror ju till viss del på vad det är man jagar, men det mesta går att hitta i en välutrustad jaktbutik. Utöver denna kan man även behöva lägga ut pengar för till exempel arrendekostnad om man saknar egen mark med jakträtt. Jagar man med fällor kan man behöva betala en så kallad fällavgift. Detta gäller bara vissa djur.

Väl ute i skog och mark är det bra att följa dessa tips:

  • Gå alltid lugnt och stilla för att inte skapa en massa onödigt ljud.
  • Låt jakten ta den tid den tar och skynda inte på. Skyndar man börjar man lätt att svettas vilket gör det lättare för djuren att märka ens doft.
  • Jagar man exempelvis älg är det alltid bäst att sitta ett par meter upp. Det är lättare att få en bra översikt och det är dessutom säkrare att skjuta nedåt.
  • Det kan lätt hända att någon bli otålig och tappar fokusen. Det är såklart en del av upplevelsen att sitta med termosen och en smörgås, bara så länge man gör detta så tyst som möjligt.
  • Var vaksam på annat än bara det som går att se. Ljud är en viktig del av jakten, och inte bara att försöka undvika att göra dem. Genom att lyssna på alla naturens ljud kan man få en uppfattning om vad som sker redan innan det kommer inom synfältet.